Europan 11

Europan 11
Allmän arkitekttävling, Nynäshamn

Ett område med annorlunda förutsättningar. Här kan inget beständigt byggas, då den hotas av översvämning med jämna mellanrum och förmodad höjning av havsnivå. De tillägg, eller aktivering, som görs på tomten kan delas in i två kategorier.

  • Det långsiktigt hållbara som är anpassade till stigande vattennivåer och säkerställer att området även fungerar den dag det täcks av vatten.
  • Det “tillfälliga” men också hållbara som används fram till den dag då området täcks av vatten.

Idag pendlar många boende i Nynäshamn ut från stan för att jobba, och flest åker antagligen in till Stockholm. Man får en bit av storstadspulsen under dagen för att senare åka hem till hus och trädgård vid kusten.

För livet i storstan gäller motsatsen, du lever i pulsen, men på helger och semestrar flyr man ut på landet/skärgården för att komma åt lugnet och naturen.

Förslaget riktar uppmärksamheten häråt och bygger på att få människor att pendla hit. Förslaget erbjuder ett litet mini-torp och en odlingslott till den som är intresserad. Om man bara vill odla och bor i hyreshus i närheten finns odlingslotter även för dem.

Europan11_MA073_B1
Europan11_MA073_B2


Europan11_MA073_B3